Blue-Meteo: voorkom wateroverlast en hergebruik regenwater

Een Blue Meteo-retentiedak van Mastop Totaaltechniek is een weersafhankelijke regeling die de hoeveelheid regenwater beheert en controleert, met als bedoeling het hergebruik van hemelwater én het voorkomen van wateroverlast als gevolg van piekbuien.

Duurzame wateropslag

Door een Blue Meteo- retentiedak te gebruiken kun je regenwater opslaan om de planten van je vegetatiegevel, dak- of siertuin te irrigeren en/of als aanvulling van je grijswaterbuffer. Het geavanceerde systeem houdt de weersontwikkelingen in de gaten en stuurt kranen en pompen om wateroverlast te voorkomen tijdens piekbuien. Blue Meteo kan, naast het bufferen of lozen van water, daken ook voorzien van water tijdens droge periodes.

Controle en inzicht op afstand

Met Blue Meteo ben je ervan verzekerd dat er controle op afstand plaats vindt. De buffergegevens van een dak worden door onze Blue Meteo-server iedere nacht opgehaald waarbij tevens het technisch functioneren van het systeem wordt gecontroleerd. Mochten er tussendoor grenswaarden worden overschreden is het systeem in staat een melding te sturen.

Blue Meteo kan worden gekoppeld aan Irriview, het irrigatiesysteem met afstandsbeheer. Hierdoor kunnen we de integratie van de regenbuffer in het irrigatiesysteem optimaal laten functioneren en controleren.   

Zo werkt Blue Meteo

Mastop Totaaltechniek werkt voor het verkrijgen van de weerdata voor het sturen van het Blue Meteo systeem nauw samen met Radargram. Dit is het bedrijf van Edwin Rijkaart van Cappellen, bekend van onder andere het ontwikkelen van Buienradar.nl.

Radargram brengt 24/7 op een hoge resolutie driedimensionaal de neerslag in kaart. De data betrekt Radargram rechtstreeks van het KNMI en de Deutsche Wetterdienst. Onze Blue Meteo-computer maakt daarbij gebruik van een Geofence. Een Geofence is een virtueel hek dat we plaatsen rondom de locatie die bewaakt moet worden.

Zodra buien deze Geofence binnendringen, gezien met Radargram, kunnen er processen worden gestart zoals in ons geval motor-gestuurde afsluiters en/of pompen. Omdat de radardata zeer actueel is en buien vaak plots komen en gaan, is snelheid essentieel. Via het jarenlang doorontwikkelde weermodel HARMONIE kunnen we enkele uren voordat buien toeslaan deze signalen ophalen. Mocht er een zware bui de Geofence binnendringen, zal de computer deze detecteren en dan, indien nodig, actie ondernemen.


In sommige gevallen is er een subsidie mogelijk voor Blue-meteo, kijk voor meer informatie op deze website

Meer weten? Neem contact met ons op!